blog2
Konuşma Becerisini Kaybetmiş(afazi) Birey ile İletişim Kurmaya Yardımcı Öneriler

Konuşmaya başlamadan önce kişinin dikkatinin sizde olduğuna emin olun.

Konuşma esnasında arka plan gürültüsünü (TV, radyo, başka kişilerin konuşmaları vb) en aza indirin veya tamamen ortadan kaldırın.

Kişi aksini belirtmediği sürece sesinizi yükselterek konuşmayın.

Oldukça basit cümleler ile iletişim kurmaya çalışın.Cümle yapınızı basitleştirin ve ağzınızdan çıkan kelime sayısını azalta bildiğiniz kadar azaltın.Eğer üç kelime ile anlatabileceğiniz bir konuyu beş kelime ile anlatmaya çalışırsanız, karşınızdaki kişinin sizi anlama ihtimali azalacaktır.

Konuşma hızınızı kontrol edin, olabildiğince yavaş ve sakin konuşun. Konuşma esnasında karşınızdaki kişinin konuşmasını bastırmamaya özen gösterin.

Kişiye konuşması için zaman verin. Cümleleri onun yerine tamamlamayın. Veya söylemeye çalıştığı kelimeleri tahmin edip ona sunmayın.Kelimeyi kendisinin söylemesi için sabır gösterin.

El hareketleri, jest ve mimikler ile konuşmanızı destekleyin.El hareketleri, jest ve mimikler kişinin sizi anlamasını kolaylaştıracaktır.

Kişinin konuşma esnasında yaptığı ufak hataları görmezden gelin.Her kelimenin kusursuz söylenmesi için ısrarcı olmayın.

Kişinin mümkün olduğunca normal faaliyetlerde bulunmasına yardımcı olun. Konuşma becerisini kaybetmeden önce yaptığı faaliyetleri yapması için destekleyici olun.

Grup sohbetleri esnasında onları görmezden gelmeyin.Ailenin karar alacağı durumlar söz konusu olduğu zaman karar verme sürecine konuşma becerisini kaybetmiş kişiyi de dahil etmeye çalışın.

Kişiyi gündelik veya aile üyelerini ilgilendiren haberler hakkında bilgilendirin. Fakat; kişiyi detaylarla sıkmamaya özen gösterin.

Kişiyi cesaretlendirin ve aşırı korumacı bir tutum sergilemekten kaçının.

Uzman Psikolog Fırat Uzun Whatsapp